fbpx
iiko-help

ELEMENTE DE NOMENCLATOR

Elementele de nomenclator în iiko sunt – marfa, produse finite, semifinite, modificatori și servicii. Pentru a deschide lista de nomenclator, accesați punctul de meniu Gestiune – Nomenclator.

Lista fiecărui tip de nomenclator poate fi deschisă separat din secțiunea Gestiune. Serviciile sunt separate de lista meniului general într-un directoriu al secțiunii Finanțe.

Fiecare element de nomenclator este identificat prin simboluri:

Marfă – include produsele care sunt utilizate pentru pregătirea produselor finite, modificatorilor, semifinitelor (făină, zahăr, cartofi) sau sunt cumpărate pentru a fi revândute fără a li se aplica careva modificări (ciocolata, coca-cola).

Produs finit – se pregătește conform rețetei pentru a fi vândut. Produsul finit este alcătuit din ingrediente și intră într-un proces de preparare (supă de pui, salata Cezar).

Modificatori – sunt folosiți la produsele unde se pot adăuga ingrediente opționale. De exemplu ”Steak-ul” are câțiva modificatori pentru gradul de frigere sau pentru înghețată se servesc diferite topping-uri. Modificatorii pot avea rețetar.

Semifinite – acestea sunt produsele care au suferit o transformare (față de materia primă), dar trebuie să mai sufere și altele pentru a ajunge să fie comercializate. De exemplu, cartofi curățați, aluat, cașcaval ras.

Servicii – serviciile care le oferiți oaspeților sau servicii oferite terților, de exemplu, biliard, livrări, arendă.

Grupe – se utilizează pentru combinarea elementelor de nomenclator care au proprietăți similare. Grupa poate conține nu doar elemente de nomenclator, dar și alte grupe.

În lista de prețuri a întreprinderii comerciale produsele finite sunt afișate în funcție de apartenența la grup.

Simbolurile elementelor de nomenclator prezintă o notă informativă:

Simbol

Descriere

Cercul verde – produsul finit (marfa, modificatori, semifinite, elemente de grup) are setat puncte de vânzare, adică este disponibil pentru comandă în iikoFront.

Semnul de exclamare – indică careva probleme la setarea produsului finit (modificatori, semifinite, elemente de grup) cum ar fi: nu există rețetă, a fost atribuită o categorie ștearsă.

Registrul nomenclaturii poate fi afișată sub formă de arbore sau tabel, accesând din meniu Tip. Simbolurile elementelor sunt afișate atunci când vizualizați registrul sub formă de arbore.

Parametrii elementelor de nomenclator se afișează în coloane, care pot fi adăugate sau eliminate din tabel în dependență de preferințe. Pentru aceasta selectați butonul Tip iar în punctul Setările coloanelor bifați coloanele care vă interesează.

Din registru pot fi create rapoarte privind valoarea nutritivă și energetică a produselor, ce marfă intră în componența produsului conform rețetei. Pentru aceasta din meniu Acțiuni alegeți raportul dorit.

Dacă setați prețurile cu ajutorul ordinelor de modificare a listei de prețuri, atunci ele pot fi create direct din registrul nomenclaturii. Pentru aceasta selectați elementele sau grupele din registru cu ajutorul tastei Ctrl și alegeți din meniul apărut Ordin pentru modificarea listei de prețuri. Când selectați un grup sau mai multe grupuri, ordinul nou creat va include toate elementele acelor grupuri.

Informațiile despre solduri sunt disponibile numai utilizatorilor cu dreptul de acces  ”Vizualizați rapoartele pe gestiune” (B_VSR).